Prima pagină » Blog » Alimentele care provoaca anxietate

Alimentele care provoaca anxietate

  • de

In cazul in care in dieta ta zilnica sunt prezente alimente prajite, carne procesata, cereale rafinate, bomboane, ciocolata, produse de patiserie si produse lactate bogate in grasimi este probabil sa ai un nivel de anxietate mai ridicat.

Tipuri de alimente care provoaca anxietate

Consumul de alimente procesate creste intr-un mod alert glicemia, dupa care aceasta scade brusc, iar acest lucru poate declansa eliberarea de adrenalina si cortizol (hormonul stresului), care la randul lor pot provoca anxietate si uneori chiar atacuri de panica.

Zaharul

Aportul initial de energie obtinut in urma consumului de zahar ii face pe multi oameni sa aiba pofta de alimente si bauturi dulci. Cu toate acestea, odata ce cresterea de energie a atins un punct, nivelul de zahar din sange scade rapid, iar acest lucru duce la o stare de apatie si la pofte suplimentare de dulce. Cresterile si scaderile continue ale nivelului de zahar din sange pot declansa eliberarea de andrenalina si cortizol provocand anxietate.

Mancarea procesata si alimentele prajite

Au o valoare nutritiva mica si sunt extrem de greu de digerat de catre organism. Atunci cand organismul nu poate digera si procesa alimentele pot aparea dureri de stomac si reflux gastro-esofagian (acid la stomac). Produsele procesate contin o cantitate mare de sare care determina cresterea tensiunii arteriale, iar organismul elibereaza cantitati mai mari de adrenalina in fluxul sangvin care poate declansa anxietatea.

Patiseria

Anxietatea este adaugata pe lista problemelor de sanatate care pot fi asociate cu consumul de cereale rafinate. Dieta alimentara care contine multe cereale rafinate poate determina obezitate, anxietate si depresie, prin acelasi mecansim de crestere si scadere a glicemiei ca la zahar.

Cafeaua

Majoritatea oamenilor consuma cafea deoarece cofeina stimuleaza sistemul nervos central, dar consumul excesiv poate duce la palpitatii ale inimii, tremurat, iritabilitate si insomnie. Cofeina poate inhiba si absorbtia unor vitaminte, inclusiv a vitaminelor B care sunt necesare pentru a ajuta la un tonus psihic bun si relaxare. Consumul excesiv de cafea poate determina aparitia anxietatii.

Alcoolul

Alcoolul modifica nivelul serotoninei si al altor neurotransmitatori din creier, care pot determina sau agrava anxietatea. Cel mai frecvent se intalneste anxietatea post alcool care poate dura de la cateva ore pana la cateva zile dupa ce s-a consumat alcool. Consumul de alcool poate afecta buna functionare a sistemului nervos central si procesarea emotiilor. Deshidratarea determinata de consumul de alcool, afecteaza functia cognitiva si determina o capacitate mai scazuta de concentrare care poate contribui la aparitia anxietatii.

O dieta echilibara este esentiala pentru a controla anxietatea si sanatatea mentala pe termen lung. Eliminarea sau reducerea consumului de alimente despre care se stie ca declanseaza simptome ale anxietatii este un pas important in gestionarea sanatatii mintale. In plus, sensibilitatea la anumite alimente poate determina o serie de simptome care pot imita anxietatea. De aceea este important ca atunci cand observi modificari in ceea ce priveste starea ta de sanatate, sa consulti un specialist care sa te indrume in a lua cele mai bune decizii.