Prima pagină » Blog » CORONAVIRUS – combaterea stresului cu implicatii pentru un sistem imunitar puternic

CORONAVIRUS – combaterea stresului cu implicatii pentru un sistem imunitar puternic

  • de

In acest moment, suntem pusi In fata unei situatii dificile, lupta Impotriva coronavirusului de la nivel global, creeaza panica si frica In randul populatiei. La nivel individual, suntem responsabili In a ne gestiona cat mai eficient emotiile si gandurile cu care ne confruntam.

stres datorat covid

Cu totii am citit, cel putin o data, un articol care descria cum afecteaza stresul, sistemul imunitar. Printr-un simplu search In literatura de specialitate, despre acest subiect, putem gasi o paleta larga de studii care descriu aceste aspecte. Asadar urmeaza o Intrebare fireasca:

Ce se Intampla cu organismul nostru cand suntem stresati?

Dupa cum stim, sistemul imunitar lucreaza In permanenta pentru a ne proteja de infectii, virusuri, paraziti si ciuperci, care pot cauza boala. In momentul In care stresul intervine, apar modificari la nivelul organismului nostru, datorita cresterii nivelului de cortizol(hormonul stresului). Cand suntem stresati, corpul nostru produce mai mult cortizol, iar studiile arata ca acesta interfereaza negativ cu sistemul imunitar, intervenind scaderea imunitatii generale a persoanei afectate.

Kerney, Zegans & Kemeny (1999) au realizat un studiu, care avea In vedere diferentele dintre indivizii optimisti si pesimisti, care apar la nivelul sistemului imunitar, In urma unor perioade stresante. Concluzia la care s-a ajuns, scoate In evidenta faptul ca la persoanele optimiste, sistemul imunitar ramane In parametri normali, In perioade stresante, spre deosebire de cel al persoanelor pesimiste, unde intervine o scadere a imunitatii. Alte studii de specialitate (Marsland, L., Bachen, E. & Cohen, S., 2002), (Cacioppo, J. & Berntson, G., 2005), (Cohen, S., Tyrrell, D. & Smith, P., 1999) scot In evidenta faptul ca In perioadele de stres, nivelul de hormon al stresului(cortizol) ramane ridicat, iar celulele imunitare Incep sa-si piarda capacitatea de a lupta cu agentii patogeni. S-a constatat ca oamenii stresati pot contacta de patru ori mai multe tipuri de virusuri, decat ceilalti. (Delecroix, N. & Delecroix, J., 2012)

Ce putem face pentru a ne Ingriji gandurile si emotiile In aceasta perioada?

O prima abordare, pe care o recomand cu caldura si pe care o practic de cateva luni, este meditatia. Meditatia Inseamna sa-ti transformi mintea astfel Incat sa poti sa traiesti cat mai bine posibil. Studiile recente arata ca meditatia este asociata cu schimbari In sistemul imunitar In ceea ce priveste inflamatiile, cresterea numarului de celule care lupta Impotriva virusurilor si Incetinirea procesului de Imbatranire celulara. (Black, D. & Slavich, G., 2017) Alte studii sustin ideea conform careia meditatia scade nivelul de cortizol, ajutand la scaderea stresului si a riscului de Imbolnaviri provocate de stres.(Turakitwanakan, W., Mekseepralard, C. & Busarakumtragul, P., 2013), (Greeson, M., 2008)

Cea de-a doua abordare, pe care o recomand, se refera la exercitiile fizice, care se pot practica inclusiv acasa. Datele colectate din studiile de specialitate arata ca exercitiile fizice moderate, Imbunatatesc imuno-siguranta, reducand infectiile care pot aparea In organism.(Nieman, D. & Pedersen, B., 2000), (Passalacqua, G., Senna, G. & Frezet, M., 2003) Studii care au In vedere stresul, arata ca persoanele care fac miscare In mod regulat sunt mai rezistente la presiunea stresului si probabilitatea de Imbolnavire este mai mica, iar daca totusi apare Imbolnavirea, recuperarea este mult mai rapida, decat a oamenilor sedentari. (Contrada, R. & Baum, A., 2011)

In concluzie, Incercati sa va faceti timp si pentru cateva momente de relaxare si miscare, pentru a va Ingriji si de partea mentala, care dupa cum vedem joaca un rol important In ceea ce priveste imunitatea.

Nu uita sa zambesti! 😃