Prima pagină » Blog » De ce apar gandurile negative?

De ce apar gandurile negative?

  • de
femeie suparata cu gandire negativa de unde apar gandurile negative

Tindem sa credem gandurile pe care le avem. Pana la urma daca nu poti avea incredere in propriul creier, in cine poti avea?

Creierul nostru face conexiuni intre ganduri, idei, comportamente si consecinte, indiferent daca acestea sunt cu adevarat conectate sau nu.

Distorsiunile cognitive sunt perspective pe care le avem asupra noastra si asupra lumii din jurul nostru.

Distorsiunile cognitive vin in multe forme, dar toate au unele lucruri in comun. Acestea sunt:

  • Tendinte sau patternuri de gandire
  • Sunt false sau inexacte
  • Au potential de a determina probleme la nivel psihic

Unde sunt prezente distorsiuni cognitive este probabil sa apara si simptomatologia depresiei.

Exemple de distorsiuni cognitive:

“Am mereu ghinion”, “Tocmai am luat o nota mica la matematica. Nu sunt bun la scoala, as putea la fel de bine sa renunt”, “A intarziat. Ploua. Sigur s-a intamplat ceva rau, poate a facut un accident”. Toate acestea sunt exemple de distorsiuni cognitive: modele de gandire care ii fac pe oameni sa vada realitatea in moduri inexacte – de obicei negative. Pe scurt aceste distorsiuni cognitive sunt erori in gandire. Daca aceste erori sunt tot mai frecvente, pot creste anxietatea, inaspri depresia, cauza dificultati in relatii si a determina diferite complicatii.

Cercetarile sugereaza ca oamenii dezvolta distorsiuni cognitive ca o modalitate de a face fata evenimentelor de viata. Cu cat evenimentele negative din viata sunt mai prelungite si severe, cu atat mai probabil sa se formeze una sau mai multe distorsiuni cognitive.

Unele teorii sugereaza ca fiintele umane au dezvoltat de-a lungul timpului aceasta gandire distorsionata pentru a servi ca o metoda de supravietuire. Cu alte cuvinte stresul poate determina oamenii sa-si adapteze gandirea in moduri care sunt utile pentru supravietuirea lor imediata, dar aceste ganduri nu sunt rationale sau sanatoase pe termen lung.

Tipuri de distorsiuni cognitive:

  1. Gandirea dihotonica
  2. Suprageneralizarea
  3. Catastrofizarea
  4. Personalizarea
  5. Citirea gandurilor
  6. Filrtu mental
  7. Desconsiderarea pozitivului
  8. Imperativele categorice
  9. Judecata afectiva
  10. Etichetarea