Prima pagină » Blog » INSECURITATEA

INSECURITATEA

  • de
anxietate, nesiguranta si insecuritate datorate unei stime de sine scazute

Este normal sa avem zile in care simtitm ca nu ne iese nimic. Li se intampla si celor mai buni dintre noi. In ciuda educatiei si experientei te poti simti nesigur in cele mai importante momente din viata ta. Simti uneori ca locul tau nu este acolo si ca in curand cineva te va expune pentru ceea ce esti cu adevarat – un impostor destinat sa esueze.  Insecuritatea in legatura cu propria persoana continua, poate afecta fiecare aspect al vietii, de la sanatatea fizica si bunastarea emotionala, pana la performanta de la locul de munca.

Ni se sugereaza in ultimul timp faptul ca generatiile tinere sunt generatii narcisiste. Ni se spune ca tehnologia si retelele de socializare ne cresc stima de sine. Dar majoritatea oamenilor nu se simt atat de grozav. De fapt, exista o emotie care modeleaza intr-un mod covarsitor stima de sine si influenteaza comportamentul. Aceasta emotie este insecuritatea. Daca ai putea intra in mintea oamenilor din jurul tau, chiar si in a celor narcisisti, probabil ca ai intalni valuri neincetate de nesiguranta.

Majoritatea oamenilor considera ca insecuritatea emotionala este o trasatura de personalitate – ceva cu care s-au nascut – si care condamna la o viata plina de anxietati si stima de sine scazuta. Adevaratul motiv pentru care oamenii sunt incojurati de insecuritati este mai subtil, adica indeferent de ceea ce a cauzat insecuritatea, obiceiurile sunt cele care le mentin.

Exista un dialog intern care insoteste sentimentele de nesiguranta. Aceasta se numeste “vocea critica interioara”. Vocea critica interioara este formata din experientele dureroase traite la inceputul vietii, fie atitudini negative indreptate spre noi sau spre cei apropiati. De obicei experientele pe care le avem cu parintii pot sta la baza nesigurantei noastre ca adulti. Pe masura ce crestem, adoptam si integram in mod inconstient acest tipar de ganduri distructive fata de noi insine si fata de ceilalti. Mentinem vii acele atitudini crezand in nesiguranta pe masura ce inaintam in viata.  

Cele mai comune voci critice interioare sunt:

Esti prost.

Esti respingator.

Nu faci nimic cum trebuie.

Esti un ratat.

Esti gras.

Nu o sa-ti faci prieteni niciodata.

Nimeni nu o sa te iubeasca.

Nu o sa poti realiza nimic.

E mai frumoasa ca tine.

E mai desteapta ca tine.

Odata ce avem o mai buna intelegere asupra radacinii nesigurantei si aspura influentei profunde pe care o are asupra vietilor noastre, putem incepe sa o provocam. Se poate incepe prin a intrerupe procesul critic al vocii interioare. Pe masura ce se trece prin acest proces greu este important sa fie exersata si autocompasiunea. Reconstruirea stimei de sine nu este intotdeauna usoara si poate dura ceva timp, dar rezultatul final merita.

Cu totii avem vieti complicate, dar daca vrei sa te simti mai putin nesigur si mai increzator, lucrul cu obiceiurile personale intr-un mod constant si sanatos va face o mare diferenta. Nu ezita sa soliciti ajutor daca simti ca ai avea nevoie de sprijin din partea cuiva.